اشرف غنی در بازی شطرنج با پاکستان


  • 4 کاله دمخه (21/09/2020)
  • شاه محمود ناصری
  • 1046

 اشرف غنی سیاست خارجی حامد کرزی را تعقیب نکرد. او در روابط اش خط جدید ایجاد کرد و نخواست خط حکومت قبلی را تعقیب کند. این مسله باعث شد که او و همکارانش مورد انتقاد جدی قرار بگیرند؛ اما اشرف غنی زیر بار نرفت و با جدیت راهی را که آغاز کرده بود، ادامه داد.


ذهنیت عامه علیه سیاست اشرف غنی در مقابل پاکستان قرار گرفت و این یک فرصت مناسب برای برخی از چهره‌های فرصت طلب بود تا نقاب ”ضد پاکستانی“ به چهره‌های شان بکشند و در مسند قهرمانی قرار بگیرند. 
ماشین تبلیغاتی علیه رییس جمهور غنی و همکارانش قوت گرفت و چهره‌هایی که سال‌ها در مقابل سیاست پاکستان درمانده بودند٬ به قهرمان تبدیل شدند. 
اما چیزی که روشن شد اینست که قشر سیاسی افغانستان واقعن چیزی از سیاست نمی‌دانند و صرف زیر تاثیر تبلیغات٬ افواهات رسانه‌های اجتماعی و نقل قول‌های دروغین مسیر سیاسی شان را تعیین می‌کنند. 
آنها چیزی از بازی‌های منطقوی و فرامنطقوی خبر ندارند و صرف به تیوری‌های توطیه باور دارند. مطالعه حرکت افغانستان جدا از حرکت مسیر سیاست‌های جهانی در سیاست کفر است و این کفر را سیاستمداران ما روزمره انجام می‌دهند.

دیروز اشرف غنی به وضاحت سیاست‌اش را در قبال پاکستان شرح داد؛ اما باز هم رسانه‎‌ها و سیاستمداران ما روی نکته اصلی سیاست او توجه نکردند و صرف مسایل حاشیوی را خبر ساز کردند.
 دیروز اشرف غنی ثابت کرد که سیاستمدار مدرن است و از شیوه‌های کلاسیک استفاده نمی‌کند. او تصمیم دارد برنده جنگ باشد و برای آن بازی را طرح کرده است. 

برای اولین بار حکومت افغانستان با پاکستان وارد بازی شطرنج شده است و پاکستان با شناختی که از سیاستمداران دوره جنگ سرد افغانستان دارد تصور می‌کند که بازی٬ بازی فوتبال است. 
پاکستان شاید بعد از مدتی بفهمد که بازی اصلن فوتبال نبوده است و پا زدن‌های آن به خاطر فایده نداشته است که توپی در میدان نبوده. این بازی٬ بازی شطرنج است و اشرف غنی آن را خیلی ماهرانه بازی می‌کند.

پاکستان تا اکنون در محافل بین المللی ادعا می‌کرد که افغانستان توانایی٬ ظرفیت و نیت صلح را ندارد.
اشرف غنی واضح گفت که ما در چند ماه گذشته ثابت کردیم که هم نیت و هم ظرفیت برای رسیدن به صلح را داریم و این پاکستان است که متداوم زیر قول‌اش می‌زند و به آن چیزی که می‌گوید٬ عمل نمی‌کند.

قبل از اعلام مرگ ملا عمر توسط حکومت افغانستان٬ رسانه‌ها از یک نشست خصوصی امنیتی در ارگ ریاست جمهوری گزارش دادند. 
گفته می‌شود که در آن مجلس سفیر ایالات متحده امریکا و قومندان نیروهای ناتو در افغانستان شرکت داشته است؛ یعنی امریکایی‌ها هم با اعلام مرگ ملا عمر موافق بودند. 
پاکستان تا آخرین لحظه تلاش کرد که حکومت افغانستان مرگ ملا عمر را همان گونه پوشیده نگهدارد. با اعلام مرگ ملا عمر بازی به یک باره گی تغییر کرد. پاکستان عاجل مرگ حقانی را هم اعلان کرد. رسانه‌های پاکستانی نوشتند که رییس جمهور غنی و قهرمان ملی مسعود هر دو دارای تذکره پاکستانی بودند. 
این همه جزیی از جنگ روانی آی اس آی بود که علیه حکومت افغانستان به راه انداخته شد تا تاثیرات مرگ ملا عمر را کاهش دهند.

بعد از آن حملات زنجیره‌یی در کابل و سایر ولایات کشور آغاز شد تا به طالبان انگیزه بدهند. ملا عمر در پاکستان مرد٬ ملا اختر محمد منصور در پاکستان رهبری طالبان را به عهده گرفت٬ همایش‌ها برای حل منازعه در مورد رهبری طالبان در پاکستان آغاز شد و از همه مهمتر که پیام رهبری ملکی و نظامی پاکستان در این همه موارد متناقض بود.

بازی اشرف غنی باعث شده است که پاکستان آهسته٬ آهسته به طرف انزوا برود. سیاست خارجی اشرف غنی طوری است که با چین و امریکا٬ با ترکیه و عربستان٬ با امارات متحده عرب و قطر و با سایر همسایه گان افغانستان نزدیک ترین روابط را دارد. این سیاست باعث شد چین که همیش به نیابت از پاکستان حرف میزد٬ امروز به نیابت از افغانستان با پاکستان صحبت میکند.

تقاضای من از سیاست مداران اینست که آب را نادیده موزه را از پا نکشند؛ از خاینین٬ قهرمان نسازند؛ سیاست های اشرف غنی را از بازی هایش درک کنند نه از افواهات صفحات فیس بوک؛ از کسانی که رانده شده اند٬ نشوند و بگذارند که اشرف غنی بازی اش را ختم کند تا بازنده و برنده برای همه معلوم شود.
سرخط ورځپاڼه