- 4 کاله دمخه (21/09/2020)
- زهرا نادر
- 1072
آن طور که به نظر می رسد، مقامات افغان در یک همسویی، در حال هشدار دادن به پاکستان اند. اولین هشدارها از آدرس ارگ ریاست جمهوری بیرون شد که مقامات پاکستانی آن را نشات گرفته از احساسات رییس جمهور غنی پس از حملات شدید در کابل دانسته، کوشش کردند سکوت اختیار کنند. سپس ریاست اجراییه نیز پاکستان را به عدم صداقت در روابط با کابل به خصوص در رابطه به پروسه صلح متهم کرد.
در این اواخر نیز معاون اول ریاست جمهوری خواستار قطع روابط دیپلماتیک با اسلام آباد شده است.
رییس جمهور غنی در سخنرانی چندی پیشش تاکید کرده بود که تصمیماتی که اسلام آباد در چند هفته آینده خواهد گرفت، تاثیرات مهمی بر روابط دو جانبه در یک دهه آینده خواهد داشت.
همچنین اسوشتیدپرس در گزارشی به نقل از سه منبع به شمول دو سفیر که نخواسته نامشان فاش شود، نوشته است که رییس جمهورغنی چندی پیش به سفرای مقیم کابل گفته بود، اگر اسلام آباد نتواند طالبان را کنترول کند، سه گزینه در مقابلش خواهد بود، یا روابط سرد می شود یا به شدت سرد می شود و یا به خصومت منتهی می شود.
یکی از این سفیرها گفته است که فعلا در روابط "سرد" به سر می بریم و ممکن است روابط از این هم بدتر شود، به عنوان مثال اگر یک بمب گزاری تازه در کابل صورت گیرد.
به گفته این دیپلمات، این شرایط زمانی می تواند تغییر کند که پاکستان نشان دهد، برای آنچه را در رابطه به مبارزه با تروریزم و افراط گرایی می گوید، کار نیز می کند، در غیر آن متحدان افغانستان می توانند از امریکا و جهان بخواهند که پاکستان را به عنوان ارایه کننده "پناه گاه برای تروریستان" دسته بندی کند.
یک چنین دسته بندی می تواند به انزوای دیپلماتیک و مالی برای پاکستان منجر شود و همچنین روابط این کشور را با شرکایش از جمله چین پیچیده تر کند.
اسوشیتدپرس در این گزارش نوشته است که رییس جمهور غنی در اوایل سال جاری یک نامه را به نواز شریف صدراعظم پاکستان فرستاده و در آن گفته است که هر دو کشور در یک جنگ اعلام نشده درگیر شده اند. همچنین رییس جمهور کشور در این نامه از نواز شریف خواسته تا تعهدشان را به صلح در افغانستان با بازداشت خانگی طالبان، عدم دسترسی آنان به جنگجویان و خدمات صحی و همچنین محدود کردن شبکه حقانی نشان دهد.
اما پاکستان با گذشت چند ماه تا کنون به این نامه رییس جمهور پاسخ نگفته است، با این حال حکومت افغانستان همچنین انتظار پاسخی صریح و شفاف را از اسلام آباد دارند.
اما مسلماً نواز شریف نمی تواند پاسخ درخورشان و قانع کننده ای به کابل بدهد، زیرا مدیریت جنگ به گونه مستقیم از خاک پاکستان و زیر نظارت سازمان استخباراتی این کشور صورت می گیرد. همانطور که اجماع طالبان برای برگزیدن جانشین ملاعمر با حضور ده ها مقام ارشد و قوماندان طالبان در این کشور برگزار شد. بر اساس گزارش آسوشیتدپرس، یک هزار از اعضای طالبان به شمول قوماندانان جنگ در شهر کویته پاکستان گرد هم جمع شده بودند.
با وجود این که روابط اسلام آباد- کابل پس از حملات خونین کابل متشنج شد، اما یکی از دلایل هشدار رییس جمهور به پاکستان، اقدام نکردن این کشور علیه این اجماع طالبان بوده است.
همچنین یک مقام امنیتی افغان که به شرط ناشناس ماندن صحبت کرده است، به آسوشیتدپرس گفته، سازمان استخباراتی پاکستان نیز در کویته است تا منصور با وجود مخالفت های خانواده ملاعمر، رهبری طالبان را به دست گیرد.اما پاکستان تا کنون به این اتهامات پاسخی نداده است.
اسوشیتدپرس نوشته است، ناظران می گویند که منصور یک بازی دو جانبه انجام می دهد، از طرفی با حکومت افغانستان وارد گفتگوهای صلح می شود که برخی ها معتقدند به دستور پاکستان بوده و از سوی دیگر بر جنگ در افغانستان تاکید دارد.
این بازی دو طرفه، برگزاری اجماع طالبان در کویته پاکستان و دو سال رهبری طالبان زیر نام ملا عمر از کارکردهای اختر محمد منصور است، کسی که در خاک پاکستان علیه مردم و حکومت افغانستان اعلام جهاد کرده است. اما پاکستان با بی شرمی تمام، هر گونه اتهامی مبنی بر حمایت از طالبان و تروریستان را رد کرده و می گوید که از پروسه صلح به رهبری افغان ها و افغانستانی با ثبات حمایت می کند.
با این گفتارهای پاکستان به حمایت از پروسه صلح و عملکرد آن به حمایت از طالبان، احتمال وارد شدن به گزینه سومی که رییس جمهور صحبت آن را کرده، دور از توقع نیست.
سرخط ورځپاڼه