- 4 کاله دمخه (21/09/2020)
- سید جعفر راستین
- 1120
رسانههای داخلی و خارجی از جریان سه روز حضور گروه تروریستی طالبان در کندز، گزارش های تکان دهنده ای را ارایه کرده اند. کشتار غیر نظامیان، به غارت بردن اموال و دارایی مردم، تجاوز بر زنان، اهانت به بیرق جمهوری اسلامی افغانستان، بر هم زدن نظم عمومی و آتش زدن اماکن و ملکیتهای دولتی بخشی از جنایات و فجایعی است که طالبان در جریان جنگ مرتکب شده اند و در این گزارشها نیز تصریح شده است. اعلامیه دفتر ریاست جمهوری افغانستان و گزارش سازمان ملل متحد نیز این فجایع را تایید کرده اند و به نقل از این دو منبع معتبر؛ طالبان در کندز مرتکب جنایات نابخشودنی و ضد انسانی شده اند. در این موازات، در حملات هوایی تحت فرماندهی امریکاییها، شفاخانه داکتران بدون مرز نیز مورد هدف قرار گرفته است که در نتیجه آن شماری از از داکتران و مریضان در این شفاخانه کشته شده اند. این خبر نیز در مقیاس جهانی آن تکان دهنده بود و هم سازمان داکتران بدون مرز و نیز مقام ها در امریکا آن را "جنایت" جنگی خواندند و تصریح شد که: شفاخانه های داکتران بدون مرز، به عنوان نهاد خیریه و انسان دوستانه، باید از تهاجم طرف های متخاصم در امان باشد. پنتاگون این حمله را "اشتباه" دانست و باراک اوباما رییس جمهور امریکا نیز طی تماس تلفنی با محمد اشرف غنی از بابت آنچه در حمله هوایی امریکا رخ داد، عذر خواهی کرد.
در این میان، گزارشهایی به نقل از مقامهای امنیتی کشور می رسانند که در میان دهشت افکنان، فرماندهان شبکه استخباراتی پاکستان (آی اس آی) نیز حضور فعال داشته اند. این نشان می دهد که جنگ کندز، تحت مدیریت جنرالان پاکستان و به واسطه آنان رهبری شده است. با این وجود، دولت افغانستان برای یافتن "حقیقت!" کمیسیونی را تشکیل داده است که در مورد رخدادهای واقع شده در کندز، تحقیق کنند. پرسش این جاست که با آن که مقام های در نیروهای امنیتی از حضور جنرالان پاکستانی در جنگ کندز خبر داده اند و عملا با آنان برخورد کرده اند، با وجود گزارش های رسانه های داخلی و خارجی در زمینه نقص معیارهای حقوق بشری و مرتکب شدن جنایات جنگی توسطه طالبان، چه چیزی به مردم ما پوشیده و مبهم مانده است که کمیسیون حقیقت یاب به دنبال کشف و روشن کردن آن اعزام شده است؟ قصد ندارم بگویم که این اعزام این هیات غیر مسوولانه و نادرست بوده است. باور ما این است که برای "شفافیت" و مستدل و مستند کردن این گزارشها، این هیات می توان موثر واقع شود اما حرف اساسی این است که در پرتو گزارش ها و شهادت مردمان محل در کندز، جنگ کندز "تحمیلی" بوده است و رهبریت آن از سوی دشمنان مردم افغانستان از آن سوی مرزها صورت گرفته است.
حال که بر بنیاد صحبتهای مقام های امنیتی کشور و شهادت مردم کندز که قربانی اصلی جنگ هستند، رد پای جنرالان آی اس آی در جنگ کندز تشخیص و تثبیت شده است، اگر کمیسیون حقیقت یاب نیز به این ادعادها و گفتههای مقامهای امنیتی مهر تایید بزند، موقف و موضع دولت افغانستان در قبال این اعمال تروریستی دولت پاکستان چه خواهد بود؟ آیا ما کماکان منتظر اسناد و شواهد بیشتر خواهیم نشست و یا اینبار قاطعانه در پاسخ به این حملات دست به کار خواهیم شد؟
اگر هیات حقیقت یاب به نتایجی دست یابد که نشان بدهد جنگ کندز توسط جنرالان پاکستانی رهبری شده است، و نیز این همه جنایت ضد انسانی که طالبان در جریان سه روز حضورشان در کندز مرتکب شده اند، توسط کمیسیون اعزامی برای تحقیق حادثه کندز از سوی دولت تایید شود، هیچ دلیلی وجود نخواهد داشت که ما در درج شکایت نامه به شورای امنیت سازمان ملل بر علیه دولت پاکستان مبنی بر مداخله در امور داخلی کشور و نقص قوانین و زیر پا گذاشتن معیارهای حسن همجواری؛ بیش از این تعلل کنیم.
انتظار مردم افغانستان از کمیسیون اعزامی در حادثه کندز این است که در بررسی وقایع و فجایعی که در کندز بر مردم آن ولایت از سوی طالبان وارد آمده است، با کمال رسالت مندی و مسوولانه عمل کنند. گزارش این هیات می تواند به همه خم و پیچ های روابط ما با پاکستان که تا اینجا همواره از جانب افغانستان با تسامح و تساهل پیش آمده است، و نیز از جنایات عُمال پاکستانی چشم پوشی شده است؛ ما را به مسیر بهتری رهنمون شود، در همین حال مردم انتظار دارند که دولت افغانستان در درج شکایت نامه در شورای امنیت سازمان ملل متحد بر علیه پاکستان، بیش از این تعلل نکند. این اقدام سبب خواهد شد که فشارها بالای حامیان تروریزم در آنسوی مرز (پاکستان) بیشتر شود، تا این که پاکستان از مداخله در امور داخلی افغانستان و نیز حمایت قاطع از تروریزم دست بر دارد. در غیر آن صورت ما گواه رخدادهای غیر انسانی دیگر نیز از سوی طالبان و حامیان آن در کشور خواهیم بود.
سرخط ورځپاڼه