- 4 کاله دمخه (21/09/2020)
- محمدهاشم قیام
- 1191
این روزها و بعد از مطرح شدن بحث از سرگیری همکاری افغانستان و پاکستان در راستای صلح افغانستان، این سخن به میان آمده است که پاکستان در همکاری با افغانستان چقدر صادق و رو راست میباشد. به نظر میرسد این سوال از اهمیت زیادی برخوردار میباشد. زیرا میزان صداقت و رو راستی پاکستان در همکاریهای صلح از نظر نتیجه بسیار اهمیت دارد.
هرچند که در رفتار پاکستان در این راستا صداقت وجود داشته باشد، به همان میزان نتیجه بدست آمده در مذاکرات صلح و تلاشها برای خاتمه دادن به ناامنی و بیثباتی در افغانستان بهتر و قابل حستر میباشد. از همین رو است که به محض منتشر شدن خبر همکاریهای دو کشور بر اساس موضعگیریهایی که سران دو کشور در فرانسه داشتهاند، بحث صداقت و رو راستی پاکستان و هم چنین ابراز تردید در این زمینه از سوی تحلیلگران و رسانههای جمعی نیز به بحث گرفته شده است.
همکاری مجدد بین افغانستان و پاکستان در رابطه به گفتگوهای صلح بین دولت افغانستان و گروه طالبان که یکی از راههای رسیدن به صلح در افغانستان به حساب میآید، بعد از آن مطرح گردید و بر سر زبانها افتاد که در رسانههای جمعی گزارش شد که رییس جمهور محمداشرف غنی و نخست وزیر محمدنواز شریف در روزهای اخیر و در حاشیه نشست تغییرات اقلیم که یک نشست بینالمللی در رابطه به حفاظت از محیط زیست جهانی میباشد و در مرکز کشور فرانسه برگزار شده است، با یک دیگر دیدار کرده و از همکاری دو کشور در رابطه به گفتگوهای صلح بین دولت افغانستان و گروه طالبان سخن گفتهاند.
روز سه شنبه این هفته در رسانههای کشور گزارش شد که در حاشیه نشست تغییرات اقلیم در پاریس، محماشرف غنی رییس جمهور افغانستان، نوازشریف صدر اعظم پاکستان و دیوید کامرون صدراعظم انگلستان یک نشست سه جانبهای را برگزار کردهاند. هم چنین در گزارشها علاوه شده است که در این نشست سه جانبه، نواز شریف از همکاری دولت مطبوعش در مذاکرات صلح افغانستان سخن گفته و اعلام کرده است که متعهد ماندن به صلح و ثبات در افغانستان یک نیاز میباشد. این مقام پاکستانی همچنان گفته است که دولت اسلام آباد به هیچ کسی اجازه نمیدهد تا در خاک کشور پاکستان مبادرت به فعالیتهای تروریستی کند.
در این گزارشها به نظر میرسد خوشبینی رییس جمهور غنی نیز نشان داده شده است. بر اساس این گزارشها محمداشرف غنی، رییس جمهور افغانستان، گفته است که وی امیدوار است در چند ماه آینده روابط نه چندان مطلوبی که بین افغانستان و پاکستان وجود دارد بهتر شود و زمینه برای آغاز مجدد گفتگوهای صلح بین دولت افغانستان و گروه طالبان با همکاریهای دولت پاکستان ایجاد گردد.
رییس جمهور غنی در مصاحبه با کانال تلویزیونی ۲۴ فرانسه از بررسی دعوتی که از وی برای مسافرت به پاکستان صورت گرفته است نیز سخن گفته است. این اظهارات رییس جمهور غنی نشان میدهد که ممکن است فصل جدیدی در روابط افغانستان و پاکستان گشوده شود. اما چیزی که بسیار مهم است این میباشد که در این فصل جدید همکاریهای صادقانهای از پاکستان به مشاهده برسد.
شاید بتوان گفت که در آغازین روزهای قرار گرفتن رییس جمهور غنی در سمت ریاست جمهوری افغانستان، وی کوشش کرد تا با حسن نیت بسیار زیاد در برابر پاکستان برخورد کند. وی به پاکستان سفر کرده و در دیدار با شماری از مقامات این کشور خواستار کمک و همکاری اسلام آباد در مذاکرات صلح و گامگذاری در جهت پایان دادن به بحران در افغانستان شد. اگرچه در همان زمان برخی از رسانهها و تحلیلگران از خوشبینی و خوش نظری آقای غنی انتقاد میکردند، اما بسیاری از تحلیلگران دیگر ابراز امیدواری میکردند که مقامات اسلام آباد به خوش بینیهایی که از سوی رییس جمهور افغانستان نسبت به پاکستان نشان داده میشود، احترام گذارده و سیاست خود در قبال افغانستان را بهتر سازد. یکی از مهمترین انتظارات این بود که مذاکرات صلح افغانستان وارد فاز بهتری شود.
اما در عمل دیده شد که توقعاتی که در این زمینه وجود داشت، جامه عمل نپوشید. از یک سو با انتشار خبر مرگ ملامحمد عمر رهبر سابق گروه طالبان، این مذاکرات تحت تاثیر قرار گرفت و از سوی دیگر از سوی پاکستان نیز به این مساله آنگونه که پیش بینی میشد، توجه صورت نگرفت. از سوی دیگر به تعلیق در آمدن مذاکرات صلح سبب گردید که وضعیت امنیتی در افغانستان متاثر شود. حال که از همکاری مجدد بین افغانستان و پاکستان سخن گفته میشود، باید دیده شود که این همکاریها تا چه حد میتواند مبتنی بر حسن نیت و صداقت بوده و منتج به یک نتیجه مطلوب برای افغانستان باشد.
سرخط ورځپاڼه