خوش‌بینی مردم به شروع پروژه تاپی


  • 4 کاله دمخه (21/09/2020)
  • محمدهاشم قیام
  • 1023

 استقبال مردم و به خصوص استقبال مردم در ولایت‌هایی که قرار است پایپ‌لاین انتقال گاز تاپی از آن ولایت‌ها عبور کند، نشان دهنده این است که این پروژه برای مردم نیز از اهمیت زیادی برخوردار می‌باشد. از سوی دیگر این استقبال در عین زمان بیان‌گر آن است که مردم افغانستان رشد اقتصادی را یکی از ضرورت‌های اصلی جامعه می‌دانند. یعنی اینکه در میان مردم نیز این نظریه پذیرفته شده است که اگر در افغانستان وضعیت اقتصادی بهبود پیدا کند و مردم بتوانند از نظر اقتصادی ارضا شوند، زمینه‌های ثبات و امنیت نیز ایجاد خواهد شد. حتی رشد اقتصادی و دارای درآمد بودن مردم سبب می‌گردد که ریشه مافیاهای دخیل در فساد اداری، مواد مخدر، غصب زمین، نا امنی و سایر بخش‌های سیاه نیز تضعیف گردد. از همین رو است که دیده می‌شود بعد از شروع عملی پروژه تاپی در خاک ترکمنستان، در بسیاری از ولایت‌های افغانستان و به خصوص در ولایت‌هایی که این پایب لاین از آن ولایت‌ها عبور می‌کند، از سوی مردم به صورت رسمی از این پروژه تجلیل گردید.

البته حمایت و استقبال مردم از این پروژه یک خوبی دیگر هم دارد. خوبی دیگرش این است که مردم در ولایت‌هایی که پایپ لاین انتقال گاز تاپی عبور می‌کند، احساس امانت‌داری نسبت به این پروژه کرده و کوشش میکنند که در تامین امنیت این پروژه سهم بگیرند. سهم‌گیری مردم در امنیت این پروژه در واقع می‌تواند در قالب یک تعامل دوجانبه با دولت باشد. برای اجرای پروژه تاپی که ایجاب می‌کند کندن کاری و کارگذاری لوله گاز انجام شود، به نیروی کاری ضرورت است. اگر این نیروی کار از ولایت‌های میزبان تاپی تامین شود و یا اینکه استخدام نیروی کاری برای پروژه تاپی با اولویت‌گذاری نسبت به ولایت‌های میزبان صورت گیرد. در چنین صورتی است یک تعامل میان دولت و مردم شکل می‌گیرد که دولت در استخدام نیروی کاری نیروهای کار ولایت‌های میزبان تاپی را در اولویت قرار می‌دهد و مردم ولایت‌های میزبان لوله گاز تاپی نیز کوشش می‌کنند که در تامین امنیت این پایپ لاین سهم بگیرند.
به نظر می‌رسد این اهمیت از طرف دولت نیز کاملا درک شده است. میزبانی رییس جمهور غنی از بزرگان و نمایندگان مردم ولایت‌هایی که از پایپ لاین گاز تاپی میزبانی می‌کنند، نشان دهنده درک این اهمیت از سوی دولت می‌باشد. رییس جمهور غنی در دیدار با بزرگان و نمایندگان ولایت‌های میزبان پروژه تاپی تصریح کرده است که عملی شدن پروژه‌ لوله گاز تاپی، افغانستان را از نقطه تضاد میان کشورهای منطقه به مرکز همکاری‌های منطقه ‌ای و جهانی تبدیل خواهد کرد. به نظر می‌رسد این یک نکته بسیار مهم است که از سوی رییس جمهور غنی مورد اشاره قرار گرفته است.
افغانستان در سال‌های اخیر تقریبا زمینه‌ای برای برخی از رقابت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی بوده است. در برخی از تحلیل‌هایی که در طول سالیان گذشته نسبت به برخی از نا امنی‌ها در افغانستان صورت گرفته است، به این مساله اشاره گردیده است که رقابت‌های خصمانه‌ای که میان برخی از کشورها از جمله پاکستان و هندوستان و ایالات متحده امریکا و ایران وجود دارد، باعث می‌گردد که وضعیت امنیتی در افغانستان از این رقابت‌ها و مخاصمات متاثر گردد. از همین رو است که از سوی برخی از صاحب‌نظران جنگ در افغانستان یک جنگ نیابتی برای تامین منافع این رقبای منطقه‌ای و بین‌المللی شمرده می‌شود.
اینکه رییس جمهور غنی عملی شدن موفقانه پروژه تاپی را در گرو همکاری جدی باشندگان ولایت‌های جنوبی و جنوب غربی کشور خوانده است، نیز نشان می‌دهد که مردم و به خصوص باشندگان ولایت‌های میزبان لوله گاز تاپی نقش بسیار مهمی در موفقیت و یا عدم موفقیت این پروژه کلان منطقه‌ای دارند. سهم‌دهی مردم در مسوولیت‌پذیری نسبت به پروژه‌های کلان امر بسیار پسندیده‌ای است که اگر از سوی دولت مورد توجه قرار گیرد، می‌تواند زمینه‌ساز موفقیت دولت افغانستان در بسیاری از عرصه‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و امنیتی گردد. در واقع می‌توان گفت که یکی از مهم‌ترین خلاهایی که در گذشته وجود داشته است، ملموس نبودن اعتماد مردم نسبت به دولت و نبود یک رابطه مبتنی بر همکاری و حسن نیت میان مردم و دولت بوده است که سبب گردیده است، دولت در بسیاری از عرصه‌ها در عملی سازی برنامه‌های خود با عدم موفقیت روبرو گردد.
به هر حال شاید همه مردم افغانستان اکنون در این آرزو باشند که عملی شدن پروژه تاپی و سهم‌گیری مردم در تامین امنیت این پروژه سبب گردد که ولایت‌های نسبتا نا امن در غرب و جنوب غرب و جنوب کشور، به ولایت‌های کاملا امن تبدیل گردد. اگر این ولایت‌ها امنیت داشته باشند، یک بخش وسیع از کشور به ساحه امن تبدیل می‌گردد و سبب می‌شود که فرصت کاری و بازسازی برای بسیاری از مردم افغانستان فراهم گردد. این می‌تواند بر کل کشور اثر مثبت بگذارد.
سرخط‬ ورځپاڼه