- 4 کاله دمخه (21/09/2020)
- زهراجویا
- 1172
برق یکی از نیازهای جدی هر جامعه و هر خانواده میباشد که باید اکثر اوقات همه به آن دسترسی داشته باشند. اما متاسفانه در کشور جنگ زدهی افغانستان، مردم حتی از نیازهای اولیه زندگی شان برخوردار نیستند.
کابل که پایتخت کشور است و در مرکزیت قرار دارد در این اواخر بنا به نبود برق با مشکلات زیادی مواجه میباشد. این شبها کابل در ظلمت مطلق به سر میبرد؛ تاریکی شوم بر شهر، جادهها، کوچهها و منازل مسکونی حاکم است.
به صورت عموم در فصل زمستان نبود گاه و بیگاه برق در کشور، مشکلاتی را برای مردم بهوجود میآورد. اما اخیراً حدود ده روز است که کابل شبهای تاریک را به تجربه مینشیند و اثر قابل ملاحظهای از انرژی برق دیده نمیشود.
شهر کابل براساس آمارهای غیر رسمی بیش از پنج میلیون جمعیت را در خود جا داده است. این شهر در ماههای زمستان به پنجصد میگاوات برق نیاز دارد. اما شرکت برشنا با سه صد میگاوات برق وارداتی ازبکستان بخشی از مشکلات شهروندان کابل را حل میکند که این مقدار برق نیز این روزها به دلیل تخریب پایههای لین برق به کابل نمیرسد.
همین شبهای ظلمانی و تاریک کابل گویاترین و واقعی ترین روایتی است که وضعیت کل جامعهی افغانستان را به تصویر میکشد. کابل تا چند سال قبل پایتخت تاریکی بود اما مسوولان حکومت با خرید برق از ازبکستان، مشکل برق را در چند سال اخیر تا حدودی رفع کرده بودند.
شرکت برشنا میگوید به تازگی ۸۰ میگاوات برق وارداتی از طریق پایههای اضطراری به کابل رسیده و افزون بر ۱۶۰ میگاوات برقی که در بندهای سروبی، نغلو، ماهیپر و دستگاههای برق خورشیدی تولید میشود، ۲۶۰ میگاوات برق در کابل وجود دارد.
مسوولین شرکت برشنا همواره از منهدم شدن پایههای برق در مسیر دره سالنگ در اثر برفکوچها شکایت دارند اما این بار گروه طالبان 2 پایه برق را در ساحه شهاب الدین ولسوالی دندغوری ولایت بغلان تخریب کرده است.
برای رشد اقتصاد و تقویت صنعت در افغانستان به برق ثابت و قابل اطمینان ضرورت است. اما افغانستان کشوری است که برق کافی برای گذراندن شبهای تاریک در پایتختاش برای شهروندان ندارد، چه برسد به این که برای رشد نظام اقتصادی از دستگاههای صنعتی و فابریکههایی که به برق زیادی نیاز دارند استفاده کند.
براساس گزارش ها، با وجود میلیاردها دالر از کمکهای بینالمللی، تنها یک سوم جمعیت افغانستان از برق دوامدار برخورداراند. تولید سرانهی برق در افغانستان نازل ترین آن در سطح جهان است.
در حال حاضر در کابل صدها خانواده از جنراتورهای برقى و اکثریت خانوادههایی که نمیتوانند مصرف تیل جنراتور را بپردازند ازشمع و امکانات دیگر استفاده ميکنند.
شرکت برشنا در راستای توزیع برق از چند سال به اینسو فعالیت دارد و این شرکت چند روز قبل اعلام کرد که دشمنان افغانستان یک پایهی دیگر برق را نیز اره کرده و احتمال میرود که پایه سومی را نیز تخریب کنند.
گرچند گروه طالبان اعلام کرده است که تاسیسات عام المنفعه را در کشور تخریب نمیکند و تخریب پایههای برق را رد کرده است، اما پایههای لین برق در ساحه دشت شهابالدین ولایت بغلان در حالی منهدم میشود که جنگ شدید این روزها دراین ساحات میان نیروهای امنیتی و طالبان جریان دارد.
بدون هیچ تردیدی گروه طالبان در تخریب تاسیسات عام المنفعه دست دارند. از سیزده سال گذشته به این طرف دهها مکتب توسط این گروه به آتش کشیده شده و جادههای زیادی تخریب شده است.
همانگونه که در تاریکی زاویههای دید بسته میشود و کسی نمیتواند به راحتی چند قدم دور تر از خود را رویت کند، وضعیت عمومی نیز چنین است. آغاز گفتگوهای صلح با گروه طالبان و دشواریهای موجود فرا راه این کار، چشم انداز آینده را تاریک و مبهم ساخته است.
سرخط ورځپاڼه