چراغ سبز دولت به فعالیت‌های اقتصادی


  • 4 کاله دمخه (21/09/2020)
  • محمد هاشم قیام
  • 1098

 در گزارش‌های اقتصادی از فعالیت مجدد کارخانه‌ی تولید سمنت جبل السراج بعد از ۲۰ سال وقفه خبر داده شده است. فعالیت مجدد این کارخانه بعد از بیست سال از این جهت خوش یمن است که می‌تواند بیانگر تمرکز توجه دولت به سازندگی و فعالیت‌های زیربنایی اقتصادی باشد. این کار می‌تواند آهنگ رشد اقتصادی افغانستان را سرعت بیشتری ببخشد. از همه مهم‌تر این‌که در چوکات این پروسه شماری از شهروندان کشور نیز صاحب کار می‌شوند. هم چنین از اثر فعال شدن این پروژه عایدی نیز نصیب دولت خواهد شد.

براساس گزارش‌ها کارخانه تولید سمنت جبل السراج، این توانایی را دارد که روزانه و یا در 24 ساعت 100 تن سمنت تولید کند. اگر سمنت تولید شده از کیفیت خوبی برخوردار باشد و از سوی دیگر اگر در قسمت بازاریابی آن نیز کار صورت گیرد، باعث کاهش ورود روزانه‌ی صد تن سمنت از بیرون افغانستان می‌شود. بدون شک این کار سبب رونق تولیدات داخلی و تشویق سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در سایر بخش‌ها نیز می‌گردد. یک نظریه‌ای که بسیاری از کارشناسان به خصوص در جوامع دولت محور بر آن تاکید دارند، این است که هرگاهی که دولت در بخش اقتصادی سرمایه گذاری کند، فعالین اقتصاد خصوصی نیز نسبت به وضعیت کار و بار و سرمایه گذاری در آن کشور اعتماد کرده و مبادرت به سرمایه گذاری در بخش‌های تولیدی می‌کنند.
با توجه به این‌که افغانستان با دو مشکل عظیم ناامنی و فساد اداری روبرو می‌باشد، اعتماد سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در داخل افغانستان به شدت آسیب دیده است. علی‌رغم این‌که از نظر قانونی کوشش شده است تا از سرمایه گذاری در افغانستان حمایت صورت گیرد و اداره‌هایی نیز موظف شده است که این حمایت‌ها را اعمال کنند، اما فساد اداری سبب شده است که بسیاری از سرمایه گذاران حتی با وجود قوانین حمایت از سرمایه گذاری، به وضعیت موجود اعتماد نکرده و از سرمایه گذاری در داخل کشور سرباز زنند.
اما وقتی از سوی دولت در یک بخش اقتصادی سرمایه گذاری صورت می‌گیرد، وضعیت از نظر نگرش فعالین اقتصادی نیز تغییر می‌کند و این باور به وجود می‌آید که دولت فعلی بر فعالیت‌های اقتصادی و رشد کار و تولید متعهد است و از آن حمایت می‌کند. این کار سبب می‌گردد تا علاقمندی به سرمایه گذاری در نزد سرمایه داران و فعالین خصوصی بخش اقتصاد و تجارت نیز بیشتر گردد.
مقامات دولتی گفته اند که در بازسازی و فعالیت مجدد کارخانه‌ی سمنت جبل السراج حدود ۷۰ میلیون افغانی به مصرف رسیده است که توسط وزارت معادن و پطرولیم تامین شده است. سرمایه دورانی کارخانه نیز حدود 130 میلیون افغانی ذکر شده است. همچنین در خصوص بکارگیری نیروی انسانی در این کارخانه گفته شده است که هم اکنون 150 تن در این کارخانه استخدام شده اند. البته به صورت غیرمستقیم فعال شدن این کارخانه برای پنج هزار تن دیگر فرصت اشتغال و پیدا کردن پول را فراهم کرده است. نفس فراهم کردن کار برای مردم از اهمیت زیادی برخوردار است. به جرأت می‌توان گفت که با استخدام 150 تن در فابریکه‌ی سمنت جبل السراج در واقع معاش مستمری برای 150 خانواده فراهم شده است و این خودش یک امر بسیار مهم می‌باشد.
یکی از پدیده‌های شومی که شمار زیادی از مردم افغانستان را در رنج قرار داده است، فقر و عدم دسترسی به در آمد پایدار و مطمین می‌باشد. وقتی از سوی دولت و یا اشخاص در راستای مبارزه با فقر و دست یابی به درآمد پایدار گامی برداشته می‌شود، از اهمیت زیاد برخوردار است. موثرترین گام در این مبارزه نیز این است که سرمایه گذاری صورت گیرد و برای کسانی که جویای کار می‌باشند، کار فراهم گردد. طبیعی است که وقتی دولت در این مبارزه پیش گام باشد، چشم انداز مبارزه نیز می‌تواند بهتر ترسیم شود. زیرا وقتی دولت سیاست‌های عملی را در راستای ایجاد کار به خصوص با راه اندازی کارخانه‌های از کار افتاده روی دست گیرد، باعث علاقمندی مردم نیز به سرمایه گذاری و فعال سازی سرمایه گذاری می‌گردد.
سمنت یکی از اقلام اساسی تجارتی در هر کشوری به خصوص افغانستان می‌باشد. با توجه به این‌که افغانستان در حالت بازسازی قرار دارد و از سوی دیگر زیرساخت‌های این کشور نیز نیاز به ترمیم دارد و در کنار آن صنایع خانه سازی و راه سازی نیز رشد کرده است، مصرف سمنت نیز در افغانستان افزایش یافته است. افغانستان سالانه بالغ بر سه صد میلیون تن سمنت وارد می‌کند. فعال شدن فابریکه سمنت غوری در گذشته از اولین گام‌ها در راستای دسترسی به تولید داخلی بود و اینک با فعال شدن کارخانه سمنت جبل السراج دومین گام در این راستا برداشته می‌شود.
سرخط‬ ورځپاڼه