- 4 کاله دمخه (21/09/2020)
- زهرا نادر
- 1211
پس از مرگ ملاعمر، رهبر سابق گروه طالبان خبرهایی از امكان اختلاف و انشعاب در میان صفوف طالبان به میان آمد؛ اما ملا اختر محمد منصور، رهبر جدید این طالبان وجود هر گونه اختلاف در میان افراد این گروه را به شدت رد كرد.
اما اظهارات ملا عبدالمنان در مصاحبه با روزنامه پاكستانی اكسپرس تربیون آشكارا حكایت از اختلافات شدید بر سر رهبری این گروه دارد. برادر ملاعمر گفته است كه اگر ملا اختر محمد منصور و رقبایش اختلافات به وجود آمده را حل نكنند، احتمال نبرد داخلی بین طالبان وجود دارد.
روزنامه پاكستانی اكسپرس تربیون روز چهارشنبه در گزارشی به نقل از ملاعبدالمنان نوشته است: "اطلاعاتی به دست آوردیم كه نشان میدهد طرفداران منصور میخواهند حكمی علیه كسانی كه با منصور بیعت نكردهاند، صادر نمایند؛ اما مجاهدین باید به چنین حكمی اعتماد نكنند و منتظر تصمیم علما باشند، هر جانبی كه قبل از تصمیم علما، حكمی صادر كند، این حكم باعث اختلافات شدید خواهد شد".
وی همچنین در جواب این سوال كه چرا خانواده ملاعمر با رهبری اختر محمد منصور مخالف است، گفته است كه كسی میتواند امارات اسلامی را رهبری كند كه با اجتماع علما، مجاهدین و شخصیتهای با نفوذی كه برای طالبان فداكاری كردهاند، انتخاب شوند.
اما اظهارات برادر ملا عمر به اختلافات و امكان انشعاب میان این گروه مهر تایید گذاشت. یكی از طرفهایی كه ملا عبدالمنان به گونهی غیر مستقیم به آن اشاره كرده، ملایعقوب، پسر ملا عمر است كه در همان ابتدا نیز خواستار رهبری گروه طالبان پس از پدرش بود.
ملا اختر محمد منصور مدعی است كه 95 فیصد از اعضای رهبری طالبان با برگزیده شدن وی به عنوان رهبر جدید موافق بوده اند.
همچنین مفتی معصوم افغانی، از اعضای شورای علمای طالبان به این روزنامه گفته است كه مخالفان صلاحیت حل این مشكل را به علما داده اند،؛ اما ملا اختر محمد منصور تا اكنون با این مساله موافقت نكرده؛ اما آنان امیدواراند كه ملا اختر نیز این صلاحیت را در روزهای آینده به آنان بدهد.
در حالی كه علمای طالبان میخواهند اختلافات میان گروهی را كه پس از مرگ ملا عمر ایجاد شده، بر طرف كنند، ولی اكنون حل این اختلافات مسالهیی دشوار و ناممكن به نظر میآید.
هرگونه تصمیم علمای طالبان به نفع پسر ملاعمر یا هر جانب جدید دیگری، نمیتواند معادله كنونی را برهم زند، زیرا اگر تصمیم آنان بر خلاف منصور باشد، او هرگز در مقابل این تصمیم سر خم نخواهد كرد و از سویی دیگر او بعیت ایمنالظواهری، رهبر گروه القاعده را نیز با خود دارد. بیعت ایمنالظواهری میتواند در میان گروههای افراطی مشروعیت ملااختر محمد منصور را نسبت به ملایعقوب تضمین كند.
حل نشدن اختلافات میان گروه طالبان، امكان انشعابات در این گروه را افزایش می دهد. اینجاست كه ملا اختر محمد منصور، ملا یعقوب و سایر مخالفین هر یك گروه خود را جدا كرده، خود را میراث داران ملاعمر و امارات اسلامی خواهند دانست.
اگر حكومت افغانستان در چنین شرایطی عزم مبارزه جدی با طالبان داشته باشد، بدون شك كه زمینه پیروزی بر آنان فراهم میشود، زیرا یگانه خصلتی كه طالبان با آن تعریف میشد، اتحادشان بود، در صورتی كه این اتحاد شكسته شود، نیروهای امنیتی به راحتی میتوانند آن را از بین ببرند.
اما اگر حكومت بخواهد راه 13 سال گذشته را طی كند و با برادر خواندن طالبان، آنان را به میز مذاكره دعوت كند، مسلما بازنده خواهد بود. زیرا هر یك از گروههای انشعابی میتواند به تنهایی با شروط و امتیاز خواهیهای مختلف به میز مذاكره حاضر شود.
نقش پاكستان نیز در این شرایط حساس خواهد بود، زیرا هر گروهی كه مورد تایید آی اس آی پاكستان باشد، بدون شك كه امتیازات بیشتری برای اشتراك در مذاكرات صلح و رهبری گروه طالبان خواهد داشت.
این حكومت افغانستان است كه تصمیم خواهد گرفت از این شرایط استفاده كند، یا به گروههای متعدد و پاكستان برای مذاكره امتیاز دهی نماید.
سرخط ورځپاڼه