- 4 کاله دمخه (21/09/2020)
- محمد هاشم قيام
- 1087
رخدادهای مرگبار در پاریس پایتخت کشور فرانسه، این حقیقت تلخ را به اثبات رساند که تروریسم در هیچ جای دنیا دوست نمی شناسد و در هر نقطه ای از جهان که وجود داشته باشد، خطر بسیار جدی برای است که هم همان نقطه از جان را و هم تمام نقاط جهان را تهدید می کند.
دقیقا در جریان سال های بعد از 2011 که بعد از رخدادهای یازدهم سپتامبر ایالات متحده امریکا به افغانستان نیروی نظامی فرستاد، یکی از مهم ترین دلایلش این گفته می شد که می خواهد با اعزام این نیرو و تحت فشار قرار دادن گروه های خشونت پیشه، امنیت داخلی کشور امریکا را تامین و تضمین نماید. به نظر می رسد این یک واقعیت است که اگر به خطرات ناشی از فعالیت های تروریستی به عنوان یک خطر بین المللی و با یک برنامه منسجم بین المللی برخورد صورت نگیرد، این امکان وجود خواهد داشت که امنیت هر کدام از نقطه جهان از سوی این گروه ها از بین برود.
از همین رو است که دیده می شود وقتی یک حادثه تروریستی در یک نقطه از جهان روی می دهد، بسیاری از مناطق دیگر در دنیا نیز از نظر روانی متاثر می شود. یکی از مهم ترین نمونه های بارز آن واکنش نشان دادن به کشته شدن هفت غیر نظامی به شمول شماری از زنان و یک دختر خردسال در ولایت زابل در جنوب افغانستان بود که وقتی واکنش داخلی به این مساله نشان داده شد، دیده شد که در بسیاری از کشورهای دیگر نیز به این حادثه واکنش نشان داده شد و بسیاری از مردم در سطح دنیا تاثر خود را از این حادثه اعلام کرده و آن را هتک حرمت به جامعه انسانی دانستند. اینک نیز که در فرانسه حوادث تروریستی روی داده است دیده می شود که در سطح جهان به صورت رسمی از سوی مقامات دولت ها و به صورت غیر رسمی از سوی مردم در صفحات اجتماعی به آن واکنش نشان داده شده و نسبت به آن ابراز نفرت صورت گرفته است.
در کنار بسیاری از رهبران جهان، رییس جمهور محمد اشرف غنی نیز به این مساله واکنش نشان داده و از آدرس مردم افغانستان همبستگی این ملت را با ملت فرانسه اعلام کرده است. آقای غنی ضمن جنایت هولناک خواندن حوادث پاریس، گفته است که مردم افغانستان در کنار مردم فرانسه ایستاده اند. رییس جمهور غنی همچنین در پیام خود به مقامات فرانسوی به این موضوع نیز اشاره کرده است که کشتار بی رحمانه شهروندان شهر پاریس پایتخت فرانسه نمایانگر این است که تروریستان مرز نمیشناسند و دشمن تمام بشریت هستند. به نظر می رسد این مساله یکی از نکته های بسیار اصلی است که خوب است از سوی افکار عامه در سطح جهان به آن توجه صورت گیرد. اگر دولت ها به این مساله توجه کرده و تروریسم را یک آفت بین المللی بدانند و با کشورهایی که از این پدیده می خواهد به عنوان ابزار سیاسی یا برای رسیدن به اهداف دیگر استفاده کند، روی خوش نشان نداده و این گونه کشورها را در سطح جهان تحت فشار قرار دهد، این امکان وجود دارد که تهدید های این خطر که فعلا رو به رشد می باشد، کاهش یابد.
یکی از موضوعاتی که باید مورد توجه جهان قرار گیرد این است که مردم افغانستان بیش از هر ملتی، طعم تلخ این پدیده شوم را چشیده اند. از سالهای سال به این سو است که خشونت و افراطیت، باعث کشتار مردم بی دفاع و غیر نظامی در این سرزمین می شود. یکی از مهم ترین علل بلند رفتن آمار پناهجویان افغانستان در کشورهای اروپایی و به خصوص تمرکز بسیاری از جوانان به پناهگزینی به کشورهای اروپایی نیز همین ترس از نا امنی است که ریشه در شکل گیری و فعالیت های گروه های تروریستی در این سرزمین و منطقه دارد. متاسفانه علیرغم تلاش نیروهای نظامی و دفاعی دولت افغانستان برای مقابله با این گونه گروه ها، به این دلیل که این گروه ها از حمایت های مرموز در منطقه و جهان برخوردار است، نه تنها فعالیت های این گروه ها کاهش نیافته است بلکه در برخی از موارد هم افزایش یافته است و هم شکل خطرناکی به خود گرفته است.
اما اینک دیده می شود که در کشورهای اروپایی که به سر زمین های امن معروف است نیز پای تروریست ها باز شده است و مردم این سرزمین ها نیز شاهد نا امن شدن سرزمین های شان می باشند. از این رو یکی از مهم ترین و در عین زمان معقول ترین راه ها این است که از سوی جامعه جهانی یک سیاست مقابله ای جدی در برابر تروریسم و گروه های تروریستی و دولت هایی که از این گروه ها حمایت می کنند، روی دست گرفته شود تا امکان غلبه بر این گروه ها و کاهش دادن فعالیت های این گروه ها به میان بیاید. در غیر آن امکان اینکه این خطر از بین برود و مردم در سطح جهان از آسیب آن ایمن گردند، بسیار ضعیف می باشد.
سرخط ورځپاڼه