مصونیت قضایی به سربازان امریکایی، بلی! حکمتیار، نه!


  • 4 کاله دمخه (21/09/2020)
  • حمید اسدی
  • 1050

 حضرت صبغت الله مجددی که به ملای استخاره‌گر هم شهرت دارد، دیر بعد یک‌بار دیگر خبرساز شد. جبهه‌ی ملی نجات افغانستان به رهبری این رهبر جهادی و رئیس جمهوری پیشین افغانستان هرچند از صلح با حزب اسلامی استقبال کرده، اما اعطای مصئونیت قضایی به او مخالفت کرد، در حالی که حکومت وحدت ملی رسیدن به صلح با این عنصر جهاد را، مهم‌ترین دستاورد در صحنه‌ی سیاست می‌داند.

ذبيح الله مجددى فرزند ارشد این رهبر جهادی در نشست خبری پیامی پدرش را به خوانش گرفت که در آن چنین آمده بود. «حضرت صبغت الله مجددى، با اعطاى مصوونيت قضايى به گلبدين حکمتيار و رهبرى اين حزب، درحالي که حقوق بنده از آن مستثنی نگرديده، جداً مخالف است.»
مجددی افزوده است که تطبيق اصول شريعت مقدس اسلامى ضرورى مى‌باشد، نه آقاى حکمتيار و نه هم او، هيچ يک از اداى حق بنده فرار کرده نمی‌‌توانند و در خصوص افراد تنها، صاحب حق صلاحیت اتخاذ تصمیم را دارد.
گلبدین حکمتیار هر آنچه را که انجام داده، از چشمان مردم پنهان نیست و اگر شخص او و حزبی‌های هوا‌خواهش از این مساله چشم‌پوشی می‌کنند، خاک زدن به چشم مردم با همان تاکتیک سیاسی است. البته هیچ یک از تنظیم‌های جهادی از این امر مستثنی نیستند و هر یک به نوبه‌ی خود گُل‌های را به آب دادند که همه ثبت تاریخ اند و هر قدری که در این مورد مثبت‌گرایی شود، منفی‌گراییش به جای خود باقیست. به باور مجددی این مفادات این سیند باید طبق اصول شریع باشد، اما متاسفانه چنین عناصر خود ناقضین این اصل اند و می‌ترسم چه دردی منتظرشان خواهد بود. گذشته از آن، رسیدن به صلح با حزب اسلامی گلبدین حکمتیار هرچند تاثیری به صحنه‌ی جنگی ندارد، اما می‌تواند میدان سیاست افغانستان را رنگ دیگری ببخشد.
حضرت صبغت الله مجدی یکی از آن رهبرانی است که منافع شخصی و حزبی خود «جبهه‌ی ملی نجات افغانستان» را در خطر می‌بیند. با توجه به مخالف‌های او با حکمتیار او در تضاد واقع شدن به اعطای مصئونین قضایی به گلبدین حکمتیار، به حیث بلندگوی رهبرانی قرار گرفت که در ظاهر و یا هم در باطن با این امر مخالف اند.
در گوشه‌ی دیگر پیامی مجددی آمده است که مصئونیت قضايى آن‌هم در صورتى که قانون اجازه دهد، به هيچ فردى و يا گروهى بدون مستثنی ساختن حق العبد اعطا شده نمی‌تواند. در ضمن، او افزوده است که اعطای القاب به کسانی که به مردم اسیب رسانیده اند، کار نادرست است.
ملای استخاره‌گر از آن‌هایی است که خود به مصئونیت قضایی سربازان امریکایی در پیمان امنیتی میان افغانستان و امریکا رای مثبت داده بود و اگر به خاطر داشته باشید، حتی به جنگ لفظی با حامد کززی رئیس جمهوری پیشین پرداخت. شخصی که سال‌ها در برابر یک جناح مشخص جنگید، به هیچوجه با بادارش مخالفت نمی‌کند.
هرچند خوش‌بینی برای پیوستن گلبدین حکمتیار با پروسه‌ی صلح آن‌چنان ملموس نیست، اما سر از حال پاهای رهبران جهاد و سردمداران این رکن اسلام به لرزه آمده است. ظاهر شدن او در یک نوار ویدیویی نتیجه‌ی تلاش‌های دوساله‌ی است که عرق ریخته شد، مخالفت شد و در نهایت منجر به توافق گردید. رقبای سیاسی زمان جهاد که پیشینه‌ی مخالفت با حکمتیار را حالا هم دارند، می‌خواهند با چنین موقف‌گیری‌ها این پروسه را سبوتاژ کنند و اگر موفق به این کار نشوند، حد اقل به موقف سیاسی رقیب‌شان که میدان سیاست انتظار آن‌را می‌کشد، صدمه بزنند.
در آخرین تحلیل، با بیرون شدن نام حکمتیار از لست تروریستان سازمان ملل متحد و پیوستن رسمی و آمدن او به کابل، مخالفت‌های پیشین میان تنظیم‌ها یک‌بار دیگر به نوعی متفاوت تازه خواهد شد. این‌بار رهبرانی جهادی که در این پانزده سال در قدرت بودند، وارد فضای سالم سیاسی اما پرتشنج خواهد شد.
روزنامه سرخط