آیا سفر عمران خان بن بست گفتگو های قطر را شکست؟

آیا سفر عمران خان بن بست گفتگو های قطر را شکست؟


  • 4 کاله دمخه (23/11/2020)
  • توفیق عظیمی
  • 1479

 با سفر عمران خان نخست وزیر پاکستان به کابل امید واری ها برین است تا فصل نوی در روابط دو کشور ایجاد شود.پاکستانی ها قبلا در سفر دکتر عبدالله عبدالله رئيس شورای مصالحه ملی به عنوان حسن نیت، سهولت های چشمگیری برای تاجران و توزیع ویزا به متقاضیان سفر به پاکستان ایجاد نمودند که دولت افغانستان از آن استقبال نمود.

با آنکه در گذشته از عمران خان صدراعظم پاکستان دعوت شده بود تا در یک فرصت مناسب به کابل بیاید، انتخاب این مقطع زمانی به گفته خودش به دلیل شدت خشونت ها با وجود گفتگوهای صلح دوحه به گونه ای بی پیشینه ای افزایش یافته است که او را وادار به این سفر کرد.

با این وجود دیده می‌شود،دلایل دیگر هم است که صدراعظم عمران خان راهی کابل می‌شود.پیروزی بایدن و روی کار آمدن دموکرات ها فرصتی جدیدی برای جاه بجای موقعیت استراتژیک پاکستان رقیب سنتی هند در منطقه.عمده ترین نگرانی پاکستان توازن قوا با هند است. که در دور ریاست جمهوری ترامپ تقریبا پاکستان به حاشیه رفته بود.

عمران خان سفرش به کابل را آرزوی پنجا ساله اش خواند.دیدگاه مشترک در پیوند به صلح افغانستان و منطقه،همکاری دو طرف برای توسعه اقتصادی و بازگشت مهاجران توافقی که آقای اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان با عمران خان امضا کردند.

او در نشست خبری با رئیس جمهور گفت میخواهم به مردم افغانستان اطمینان بدهم هر چه در توان دارم برای پایان خشونت ها در افغانستان انجام دهم.

 

ایا واقعا پاکستان در تعهداتش صادق است؟

در گذشته چنین صداقتی دیده نشده است.از گذشته سیاست پاکستان در قبال افغانستان دوگانه بوده است.میان عمل و تعهد پاکستانی ها تناقض وجود دارد.عمران خان با سفرش به کابل با توافقی که در پیوند به صلح با آقای غنی انجام دادند،امیدوار است این توافق نقطه آغاز همکاری میان واشنگتن و اسلام آبادباشد.

به باور تحلیل گران روابط امریکاه و پاکستان در دوره بایدن در صورتی سیر مثبت خواهد داشت که ادامه روند صلح افغانستان به آتش بس دایمی و جامع میان دولت افغانستان و طالبان بیانجامد.

اگر مذاکرات صلح دوحه از خط خارج شود و نبردها دوباره شعله ور شود ،روابط امریکاه و پاکستان ضربه بزرگی خواهد دید.در چنین سناریویی دولت بایدن از افغانستان حمایت خواهد کرد و احتمالا فشار بیشتری به پاکستان وارد خواهد کرد تا طالب ها را متقاعد کند به خصومت ها پایان دهند.

 پاکستانی ها در هر صورت در صدد جلب امریکاه اند.امیدواری ها بر این است اینبار اسلام آباد در تعهداتش صادق باشد.